Kennisbank

Videofilm op internet

Wanneer je hebt nagedacht over je doel en doelgroep voor een video, kom je al snel voor de keuze welk soort film je wilt. Je moet beslissen op welke manier je de boodschap in beeld brengt en hoe deze op internet gepresenteerd moet worden.

Filmsoort

Vanuit je doel en doelgroep moet je bepalen welk soort film het beste past bij je videoclip. Er bestaan een aantal soorten.

  • bedrijfsfilm
  • promotiefilm
  • instructiefilm
  • trainingsfilm
  • reportage

Een bedrijfsfilm laat een impressie, de sfeer, zien van het bedrijf, de winkel of organisatie en geeft een meer algemeen beeld. Een promotiefilm daarentegen richt zich echt op één bepaald onderwerp, product of dienst waarvoor je reclame wilt maken. Je kunt hierbij ook denken aan bijvoorbeeld een aanbiedingsactie.

Wanneer je een korte introductie wilt geven over hoe men een product moet gebruiken of bijvoorbeeld planten of dieren moet verzorgen, dan is een instructiefilm daarvoor geschikt. Wil je een uitgebreidere online cursus geven met eventueel meerdere lessen, dan is een trainingsfilm van toepassing.

Ten slotte de reportage. Bij een reportage is er minder sprake van planning en voorbereiding voor een scenario. Het gaat daarbij meestal om een verslaglegging van een gebeurtenis. Dit kan bijvoorbeeld een reportage zijn van een actiedag, open huis of ander evenement. De bezoeker van je website wil je een impressie geven van wat er tijdens die gebeurtenis te doen is geweest.

Filmstijl

Ook dit is afhankelijk van je doel. Hiermee bepaal je hoe je de boodschap in beeld brengt. Je kunt in één videoclip meerdere filmstijlen toepassen, maar meer dan twee soorten is niet aan te raden.

  • speelfilm
  • verslaglegging
  • interview
  • documentaire

Je weet vast wel wat een speelfilm is, maar weet je ook dat je deze filmstijl kunt inzetten voor een zakelijke video? Wanneer je iets in scene zet om je doel te bereiken spreek je eigenlijk al van een speelfilm stijl. Maar je kunt ook een klein verhaaltje laten zien met een hoofdrolspeler. De kijker wordt via deze hoofdrolspeler meegenomen in het verhaal om bijvoorbeeld een indruk te krijgen van het bedrijf of om een product te kopen.

Bij een verslaglegging is er meer sprake van een registratie van gebeurtenissen. Deze wordt meestal gebruikt voor reportages. Soms kan daarbij een interview ondersteuning bieden zodat er meer achtergrond informatie wordt gegeven. Maar ook deelnemers aan een evenement of actie kunnen aan het woord komen om hun mening erover te geven. Een interview kan ook goed gebuikt worden bij een bedrijfsfilm. Ook kan een bedrijfsfilm heel goed in documentaire stijl gemaakt worden. Kenmerkend bij een documentaire is dat er bij zo’n 80% van de beelden een commentaarstem (voice over) wordt gebruikt om de boodschap te vertellen.

Presentatie op internet

Naast praktische en technische kennis, die nodig is om de video online geschikt te maken, is het belangrijk om te weten waar en hoe de video gepresenteerd moet worden.

Een online video moet kort maar krachtig zijn. Bij een lange video is de kans groot dat de website bezoeker tijdens het afspelen afhaakt. Maar ook de inhoud moet krachtig en gedetailleerd zijn. Er moeten veel close ups inzitten om de aandacht van de kijker er bij te houden. Dit heeft ook te maken met de schermgrootte van de gebruikte online videospeler. Hoe kleiner dit scherm is, des te meer details er nodig zijn.

Een video kan gepubliceerd worden op je eigen website, maar ook op openbare videowebsites. Op je eigen website plaatsen heeft veel voordelen. Je kunt dan bij je video ondersteunende teksten plaatsen, linkjes naar verwante onderwerpen of een actie van de bezoeker uitlokken n.a.v. de video. Een voorbeeld kan zijn een aanmeld button bij een promotiefilm voor een bepaalde actie of evenement.

De video kan rechtsreeks in je website afgespeeld worden door middel van een online video speler. Deze techniek noemt men het insluiten of “embedden” van een video. Er zijn verschillende technieken en opties mogelijk. Zo kan er een start afbeelding worden weergegeven, automatisch en in een loop afgespeeld worden. Vaak kunnen de zogenaamde “controls” voor het afspelen en volumeregelaars al dan niet getoond worden.

Naast het insluiten kun je er voor kiezen om een video als link op te nemen in je website. Het verschil is dat de video dan als een bestand geopend wordt in een standaard video speler van je bezoeker. Je hebt dan geen invloed op instellingen voor het afspelen van de video en dergelijke.

Bij openbare videowebsites, zoals YouTube en Vimeo, moet je er rekening mee houden dat, bij een gratis registratie, er al snel reclameboodschappen van anderen gekoppeld worden aan jouw eigen video.

Natuurlijk kun je ook je video delen via social media zoals Facebook, LinkedIn en Google+. Dit kun je bijvoorbeeld doen op de Facbook pagina van je bedrijf of organisatie.

terug

Gratis advies

Meer weten? In een gratis en vrijblijvend gesprek ontvang je van mij adviezen en tips. Samen kunnen we jouw vragen, problemen en/of wensen bespreken. Ik zal aangeven welke oplossingen het beste bij jouw situatie passen.

FAQ items aan het laden...

Social media

Bedrijfsinfo

Alle tarieven zijn exclusief BTW.
BTW-nr.: NL001416788B19
KvK-nr.: 54280753
Alle bedrijfsinformatie

WEBCOMP online media

Burg. Pastoorstraat 70, 7946 BB Wanneperveen
06-42600576

Alle contactgegevens