Kennisbank

Hoe kun je een website laten maken?

Als je een (nieuwe) website wilt laten bouwen, dan is het ook handig om te weten wat de technische mogelijkheden zijn om een website te laten maken. Uiteraard kan een website gebouwd worden met een hulpprogramma zoals WordPress. Op deze pagina kun je wat meer lezen over de techniek van het bouwen van een website.

Een website bestaat uit een aantal scripts. Scripts zijn technische bestanden waarin staat wat je op de website te zien krijgt en hoe deze moeten functioneren. Een webpagina kan uit één script bestaan, maar ook uit meerdere.

Programmeertalen

Er zijn verschillende programmeertalen waarmee de scripts gemaakt kunnen zijn. De bekendste is wel HTML (HyperText Mark-up Language). Met HTML wordt eenvoudig gecodeerd wat de website moet laten zien. Een (héél) eenvoudig voorbeeld van een webpagina laat de tekst “Hallo allemaal” zien in je internetbrowser:

HTML is een statische codering. Met dit voorbeeld wordt er dus altijd “Hallo allemaal” getoond. Met een dynamische programmeertaal zoals PHP (Hypertext Preprocessor) kan de inhoud wel beïnvloed worden. PHP kan in combinatie met HTML gebruikt worden. Men kan dan als het ware de HTML code dynamisch maken. Dit kan bijvoorbeeld door voorwaarden te gebruiken of bijvoorbeeld de input van de websitebezoeker te gebruiken. Stel dat door de websitebezoeker een voornaam (bijv. “Rudy”) is ingevuld, dan zou het volgende PHP script de tekst “Hallo Rudy” tonen:

Aanvullende scripts

Naast de algemene websitescripts voor het maken van webpagina’s die geprogrammeerd zijn in HTML en/of PHP, bestaan er ook aanvullende scripts. Zo kan met een CSS (Cascading Style Sheets) script de grafische opmaak geregeld worden voor een website. Met de programmeertaal JavaScript kan bijvoorbeeld een website interactiever gemaakt worden. Al met al bepalen deze technieken of een website toegankelijk, efficiënt en duurzaam is.

Framework technieken

Een framework is een verzameling van kant en klare aanvullende functionaliteiten die men in eigen scripts weer kan toepassen. Deze frameworks zijn dus reuze handig bij het laten maken van een website.

Bootstrap is een framework waarmee een website responsive gemaakt kan worden.

Een ander framework dat door veel webdevelopers (zoals ik) gebruikt wordt is jQuery. jQuery is een JavaScript-framework voor het programmeren van dynamische, interactieve en visueel sterke websites.

Dynamische technieken

Wanneer bij een website een database wordt gebruikt met heel veel gegevens, kan deze techniek er bijvoorbeeld voor zorgen dat je op de website al heel snel de belangrijkste gegevens te zien krijgt. De rest kan bijvoorbeeld later of door middel van een actie door de websitebezoeker opgehaald worden uit de database.

Interactieve technieken

Hiermee kan men bijvoorbeeld intelligente zoekfuncties creëren. Een intelligente zoekfunctie wordt onder andere gebruikt bij websites van klanten die een catalogus hebben. Wanneer je daar een deel van een trefwoord intypt, bijvoorbeeld in de catalogus van een webwinkel, dan verschijnen er direct al gegevens van artikelen die aansluiten bij dat (deels) ingevulde trefwoord.

Visuele technieken

Verder kan bij het bouwen van een website met jQuery visuele effecten en animaties worden toegepast. Een voorbeeld hiervan is het “openklappen” van meer informatie van een bepaald artikel in de catalogus. Een ander voorbeeld is het scrollen van links naar rechts door informatie.

Toepassen tijdens de bouw van een website

Bij het laten maken van een website en toepassen van deze technieken moet men zich wel altijd bedenken: “Overdaad schaadt”, maar aan de andere kant: “De websitebezoeker is koning!”. Hij of zij moet snel, vriendelijk en duidelijk bediend worden met je website, waarbij “het oog ook wat wil”!

terug

Gratis advies

Meer weten? In een gratis en vrijblijvend gesprek ontvang je van mij adviezen en tips. Samen kunnen we jouw vragen, problemen en/of wensen bespreken. Ik zal aangeven welke oplossingen het beste bij jouw situatie passen.

FAQ items aan het laden...

Social media

Bedrijfsinfo

Alle tarieven zijn exclusief BTW.
BTW-nr.: NL001416788B19
KvK-nr.: 54280753
Alle bedrijfsinformatie

WEBCOMP online media

Burg. Pastoorstraat 70, 7946 BB Wanneperveen

Alle contactgegevens